maandag 8 februari 2010





Het is vandaag mijn eerste “werkdag”. Ik ga samen met Urbain, de sociaal assistent van Bakanja ville, de familie van Gentil (zie foto) bezoeken. Urbain wil trachten de stiefmama en de papa van Gentil, die sinds jaren op de straat leeft, te overtuigen om hem terug op te nemen in het gezin. We stappen met z’n drietjes tot aan de bushalte en kruipen in een Toyota-mini-busje. De mini-bus kruipt over de rode wegen die door de tropische regen van gisterenavond in slijkpistes zijn veranderd. Het busje schudt en kreunt zich, met 31 passagiers (hoewel, Gentil telt maar voor een halfje) aan boord, tot in de verre buitenwijk waar de ouders van Gentil wonen. Plots valt mijn oog op de polsen van Gentil die getekend zijn door gruwelijke littekens. Als hij merkt dat ik zijn littekens heb gezien, kijkt hij me vanonder zijn zwart gekrulde wimpers ongemakkelijk aan. Hoewel ik er niet echt naar vraag, komt het verhaal van zijn leven (en zijn littekens) er hortend uit. Zijn mama, de eerste vrouw van zijn papa, werd enkele jaren geleden blind. Ze gaf Gentil de schuld van haar blindheid: hij was een tovenaar, een behekst kind. Als straf voor zijn “donker oog”, voor zijn ”hekserij” heeft zijn moeder, die intussen overleden is, plastieken zakken rond zijn polsen gebonden en in brand gestoken. Verbrand en verminkt werd hij de straat op gestuurd.

In bakanja Ville vond hij een nieuwe thuis.

Ik word duizelig in mijn hoofd, misselijk en opstandig. Terwijl ik heel voorzichtig met mijn vinger over Gentils littekens wrijf, doe ik alsof ik begrijpend knik, alsof ik dit alles snap (maar ik begrijp er niets van verdomme, hoe kan nu een kind van nog geen meter hoog de schuld krijgen van één of andere oogziekte; welk onmens doet zo’n kind dit aan … is dit het resultaat van het Afrikaanse bijgeloof?)

We komen aan bij de familie. Na een uur of twee discussie, waarbij Urbain zijn beste redenaarstalent bovenhaalt, ontdooit de sfeer. De broertjes en zussen van Gentil schuiven dichter; de stiefmama haalt water en koek; de eerste blikken van verstandhouding worden uitgewisseld. Er wordt besloten dat Gentil in de weekends en tijdens de vakantie mag komen logeren.

We keren terug. Urbain heeft op één of andere manier kunnen bewijzen dat Gentil geen tovenaar is, dat hij niet behekst is. Hoewel Urbain beseft dat er nog werk aan de winkel is, hoopt hij dat Gentil binnenkort terug naar huis kan. Ik ben Mutoto en “ les Oeuvres de maman Margeritte” dankbaar dat ze Gentil destijds hebben opgevangen; dat ze hem hebben verzorgd en hem nu trachten een nieuwe toekomst te geven (hij loopt intussen ook school in Bakanja Centre en krijgt de kans om later landbouwer te worden – zijn ultieme droom).

Waarom overvalt mij de drang om ons Elke (het dochterje van mijn broer en schoonzus), ons Nicky (mijn petekindje) en ons Kim (mijn oudste nichtje) te knuffelen.

------------------------------------------------------------------

PS. beste lezer, mag ik u een gunst vragen: ik heb aan Gentil beloofd om zijn verhaal in België te vertellen, mag ik u reeds vragen daarmee te starten en zijn verhaal door te vertellen, te mailen, te sturen, ...

6 opmerkingen:

  1. We lazen met ontroering het verhaalvan Gentil. Dergelijke droeve gebeurtenissen zijn ons onbekend en moeilijk te begrijpen. Wat een andere leefwereld toch! We hopen dat er een positieve oplossing komt voor Gentil en zullen zijn verhaal en onze hoop met anderen delen.
    Sterkte Gert , we denken aan jou.
    Francine & Bob

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Gert,

    Blij dat je goed aangekomen bent! Ongelooflijk natuurlijk, dat verhaal. Je weet dat dat gebeurt, maar toch... niet te vatten... Gelukkig dat er zo'n vzw's zijn en dat er mensen zijn, ook zoals jij, die zich daarvoor inzetten. Keep up the spirit!

    Het verhaal van Gentil wordt hier zeker gelezen en verspreid. Ook op Facebook heeft je blog een pagina met heel wat fans. "gertincongo" heet die pagina.

    Courage he! Chapeau hoor, voor wat je doet.

    Isabelle

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hoi peter,

    Wat een verhaal. Bij deze stuur ik je een dikke knuffel door want die zal je daar wel kunnen gebruiken. Wat ben ik trots op mijn nonkel die deze dingen doet!! Wat jij in daar probeert te doen probeer ik hier in het dagdagelijkse leven ook te bereiken op het werk. Wanneer ik met de kindjes aan het werk ben zal ik zeker aan je denken!!

    Lieve nonkel, ik denk aan je. Veeeeeeeeeeeel knuffels en doe het nog goed daar.

    Nicky

    ps: Als je terug in belgie bent, kan je dan 20 maart vrij houden?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey schattie!

    Wat een verhaal seg, ik kan het mij (denk ik) toch een stukje inbeelden. Het lijkt me niet altijd simpel, en je stelt je vaak de vraag "waarom?", maar je moet voor ogen houden dat jij de kinderen op dát moment toch even gelukkiger maakt dan ze zijn. Je doet je best voor ze, en dat beseffen ze hoor!

    Ik stuur je een diiiiike (virtuele) knuffel! Doe dat nog goed daar, ik geloof in je!

    xxxx Kim

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ongeloof, koude rillingen, ontroerd,... stil geworden van jouw getuigenis.... Wees maar zeker dat het verhaal van Gentil zal doorverteld worden in België.
    Gelukkig kunnen Mutoto en mensen zoals jij het verschil maken voor Gentil en zovele anderen... Respect voor wie je bent en wat je doet....
    Hou de moed er in, straal, lach, geef alles wat je in je hebt... Jij krijgt alvast al mijn energie !!!

    Dikke kus van "die blonde van de Choukes" :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hai Gert!


    Wil je Gentil vele groetjes doen en 'm veel succes wensen met de verzoening met zijn familie. Zelf heb ik nog mooie foto's van 'm. Hij is precies zeer volwassen geworden!

    Gert, je doet het daar ongelooflijk goed! Super om dit alles te lezen! Doe vele groetjes aan de kids en aan Erik. Hopleijk zien we elkaar snel terug in België voor alle verhalen en impressies.


    Saar

    PS: vele groetjes van het Mutototeam

    BeantwoordenVerwijderen